Glasvezelaanleg via gevelnet

5 augustus 2019 in
Glasvezelaanleg via gevelnet
Anneke Aerts

Stappen van aanleg

Voorbereidende werken:  alles in kaart brengen

Om een FttH-ontwerp te kunnen maken, moet een hele zone in kaart gebracht worden. Dankzij Google Streetview kan er al veel voorstudie gebeuren, maar uiteraard moet alles ook ter plaatse nog eens afgecheckt worden. Sommige huizen staan er immers niet meer, of er zijn nieuwe bijgekomen.

Elke gevel wordt gefotografeerd, het aantal bussen wordt genoteerd, alsook eventuele opmerkingen over de gevel (loopt er al een kabel, is er een raam over de volledige lengte van het huis, gaan we achter de regenpijp door of is dit niet mogelijk, en nog veel meer!).

FttH design

Eens alles in kaart gebracht is worden er tellingen uitgevoerd per straatdeel, om zo te bepalen welke kabel waar moet gelegd worden, waar de beste locatie is voor een POP en hoe alles samen komt.

Er worden uitvoeringsplannen opgemaakt die nog eens op het terrein afgecheckt worden. In de uitvoeringsplannen wordt er zoveel mogelijk rekening gehouden met de esthetiek van de gevels om de kabels en aftakdozen zo te plaatsen, dat ze zo weinig mogelijk storen.

Vergunningen aanvragen

Eens een design gefinaliseerd is, gaat het de weg van de vergunningen op. De tijd die hierover gaat verschilt enorm van gemeente tot gemeente. 

Bewoners informeren

Iedereen wordt geïnformeerd via een brief in de bus over de mogelijkheden van glasvezel, en welke werken die er zullen door gaan.

Plaatsen kabels

De kabel wordt van begin tot eindpunt over de volledige lengte doorgetrokken achter en over alle obstakels (regenpijpen, uithangborden, ...). In dit stadium ligt de kabel nog losjes over de gevels of voetpaden, met wielen op strategische plaatsen. Deze zorgen ervoor dat de kabel zonder beschadigingen kan getrokken worden tot het eindpunt.

Vastleggen kabels & plaatsen aftakdozen

Vanaf het eindpunt wordt de kabel netjes vastgemaakt via slagpluggen in de gevels. Tevens worden de aftakdozen geplaatst, waarin de kabel klaar zit om de aftakkingen naar de huizen te maken.

Aansluiting in de POP

De POP werd na het finale design geplaatst en aangesloten. Alle vezels in de kabel worden afgemonteerd zodat ze klaar zijn om in gebruik te nemen.

Huisaansluitingen

De FttH huisaansluitingen kunnen gemaakt worden. Het aansluitdoosje met de kabel die naar buiten gaat kan je zelf plaatsen, wij doen de aansluiting op het hoofdnet.

Genieten van snel internet!

Je hebt nu een glasvezelaansluiting en kan bij een provider naar keuze een abonnement nemen!

Glasvezelaanleg via gevelnet
Anneke Aerts 5 augustus 2019
Deel deze post
Labels
Archiveren